vineri, 22 februarie 2013

Pe Cascada de Gheata - Muntii Retezat


             In Retezat daca mergi iarna nu conteaza ca-i ceata si nu vezi masivul decat prin franturile norilor, conteaza sentimentul de bucurie pe care-l ai doar aflandu-te in inima lor, la cabana, cu o cana de ceai, inconjurat de nametii de zapada neatinsa si de brazii si jnepenii imbracati de sarbatoare.
            Si de aceasta data am prins zapada din belsug,dar si ceata cat s-a putut,dar in ultima zi aceasta s-a ridicat si ne-am putut bucura de crestele lor inzapezite si minunat conturate. Astfel ne-a incoltit deja in inima gandul de a ne reintoarce acolo in mijlocul lor.
             Am plecat joi seara spre Carnic;drumul pana acolo a trecut rapid,am mai motait,am mai cascat gura pe geam si ne-am trezit la locul de parcare intampinati de un aer placut de munte si putina zapada.Era ora 2 dimineata si noi ne puneam in miscare catre cabana Gentiana.Desigur cu rucsaci grei de parca am cara mamuti in spate sa repopulam zona :) . Fiind o tura de trei zile aveam tot timpul la dispozitie sa ajungem la cabana. Grupul avea sa creasca pana dimineata la 23 de oameni, care mai de care mai somnorosi si tolaniti in paturi in podul atat de primitor al cabanei Gentiana, o cabana ce ni s-a parut super vesela si foarte primitoare,asta datorita si cabanierului care s-a bucurat sa ne primeasca si sa vada ce nebunii mai fac tinerii din ziua de azi. Cam 2h si 30 de minute am facut la urcare, prima parte a trecut rapid apoi timpul s-a dilatat si ni s-a parut din ce in ce mai chinuitor urcusul, zapada crestea cu fiecare pas, iar la cabana ne-a intampinat cu adevarate troiene. Ajunsi la cabana pe la 4:30 ne-am dus direct sus sa dormim cateva ore. Unii dintre noi ajunsi cu o zi mai devreme se trezeau sa mearga in tura la ora aia, fiind destul de amabili sa ne lase pe noi sa le parazitam paturile.
                                                       Ce frumos e sa sari in zapada!

           Pentru ziua de vineri unii au dat o mica tura usoara prin caldare desi ceata le-a estompat peisajul,altii au petrecut la cabana, iar noi ne-am dus sa ne cataram pe o cascada de gheata in apropierea cabanei. Gheata era numai buna, frigul o consolidase tocmai bine si ne-a placut foarte mult sa o asaltam cu coltarii si pioletii din dotare. Mai toti care am fost acolo am incercat sa ne dovedim indemanarea si rezistenta la gheata.
                                           Bubu - catarand cap sa puna o mansa pentru restul

                                        M-am distrat si eu - prima data la o cascada de gheata

 Spre seara ne-am retras la cabana la o bine meritata masa condimentata cu niste apa cu hamei ca sa sfinteasca locul.
          Din curiozitate am vrut sa vad cum e sa dormi in zapada si m-am pus pe sapat.Rezultatul, o camera incapatoare si foarte calduroasa. E interesant sa dormi in zapada.


          Sambata ne-am decis mai multi sa incercam sa ajungem pe varful Peleaga. Ceata deasa, dar a fost interesant traseul pana in creasta. Am ajuns pana pe Custura Bucurei si ne-am intors. Acum pot sa zic ca-mi pare rau ca nu am incercat sa mergem pana pe varful propus,dar mai bine mergi cand e vreme buna si vezi ceva. In drum spre varf ne-am oprit la bordul Tomii sa radem putin si sa admiram un mic moment de vizibilitate mai buna.
                                                     Zapada numai buna de sarituri
       Cei ce nu au fost in tura asta si-au incercat norocul la dry-tooling.Cateva poze mai jos:


        Duminica ne-am dus iar la cascada de gheata.Vremea s-a mai schimbat si este un soare placut care nu a reusit sa topeasca gheata. Ne-am dat pe o portiune mai grea in care s-a simtit incordarea bratelor si lipsa coltarilor tehnici, dar efortul depus s-a meritat.





     Cum duminica era pe sfarsite si luni inevitabil trebuia sa fim in bucuresti, ne-am strans bagajele si am pornit la vale spre masina si de acolo acasa.
Vindem pioleti, varietate maxima !


                                            Si masina s-a bucurat de weekendul in Retezat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu